Hvad skal du vælge: lease eller købe?

26. september 2019

To lease or not to lease – that is the question

Du står og mangler ny bil. Du ved, du gerne vil have en ny bil. Du ved, den skal være lækker, sikker og komfortabel. Du ved også, hvad du har brug for, for at få hverdagen til at hænge sammen, sådan rent pladsmæssigt. Så langt, så godt. Men nu er det store spørgsmål så: Skal du lease, eller skal du købe? 

Her ville du måske ønske, vi gav dig et klokkeklart svar, men det kan vi ikke. Det afhænger nemlig rigtig meget af, hvordan din situation ser ud nu og i den nærmeste fremtid. Lad os i stedet stille dig en række spørgsmål, så kan du måske selv snævre dig ind på svaret. 

Hvor mange kilometer kører du om året?

Kører du under 15.000 km om året, kan en leasingaftale være fordelagtig. 15.000 km om året svarer til ca. 40 km om dagen, hvis man dividerer med 365 dage.
Det betyder, at der maksimalt bør være 20 km til dit arbejde. Nu arbejder du naturligvis ikke 365 dage om året, men for de fleste ligger tallet på omkring 216, som er det antal arbejdsdage, SKAT regner udfra. Du skal dog også huske at medregne de smutture og udflugter, I tager på i løbet af året. Dividerer du kilometerantallet med det faktiske antal dage om året, er du derfor nogenlunde dækket ind. Kører du mere end 15.000 km, kan det oftest ikke betale sig at lease, da de månedlige omkostninger tit vil være højere end de månedlige udgifter på en ny bil.

Forventer du at bo det samme sted om 2 eller 3 år?

Mange leasingkontrakter løber over nogle år, og for at få dannet sig et overblik over, om det bedst kan svare sig at lease eller købe, er du nødt til at tage med i beregningerne, om din situation er stabil i forhold til bopæl, arbejde m.v.

Lige nu er 15.000 km om året måske rigeligt, men hvad nu hvis du planlægger at flytte længere fra dit job? Eller måske endda får nyt job længere væk. Det kan også være, I planlægger at udvide familien og derfor får brug for en større bil inden for de næste år. I disse situationer, kan du hurtigt føle dig begrænset og bundet af en leasingaftale.

Kan du lide at skifte bil?

Hvis ja, så er leasing oplagt for dig. Her skal du nemlig være indstillet på at skifte bil hver 2. eller 3. år, afhængigt af, hvor længe din leasingkontrakt løber. Hvis du derimod hellere vil beholde din bil i 4-6 år, kan et køb være mere fordelagtigt for dig. Det skyldes, at en ny bil taber en del i værdi det første år, men herefter mindre og mindre.

Passer du godt på din bil? 

Når du afleverer en leasingbil efter løbetiden på typisk 2-3 år, er det forskelligt fra firma til firma, hvordan standen skal være og hvad der kategoriseres som en skade. Hos os siger vi, at bilens stand skal svare til, hvor gammel bilen er. Men har du børn, der er hårde ved bilen – eller parkerer du tit udsatte steder – kan du hos nogle leasingselskaber risikere en ekstraregning på udbedring af eksempelvis buler og ridser. Det er selvfølgelig en udgift, du risikerer alligevel, selvom det er din egen bil, men der har du trods alt lidt mere selvbestemmelse i forhold til, hvad der skal ordnes, hvornår det skal ordnes og hvor det skal ordnes.